Alkmaar. – Frank van Wijk, organist van de Ruïnekerk in Bergen, geeft op woensdag 25 augustus een geheel aan Wolfgang Amadeus Mozart gewijd concert in de Kapelkerk (Laat 80) in Alkmaar. Aanvang 20.15 uur. Toegang € 7,00 / CJP/Vrienden van het orgel € 6,-. www.alkmaarorgelstad.nl

Facebook: Schnitger Alkmaar

Waarom Mozart?

Mozart staat niet echt bekend als componist van orgelmuziek. Waarom dan een heel Mozartprogramma? Frank van Wijk: “Mozart was al vanaf zijn kinderjaren een bedreven orgelspeler. Hij heeft tijdens zijn leven op reis, maar ook in zijn woonplaatsen, vele orgels bespeeld. Als hij orgel speelde improviseerde hij meestal, zoals toen gebruikelijk was”.

Mozart in Nederland

In 1766 bezocht Mozart met zijn familie Nederland. “Hij maakte de installatie van Stadhouder Willem V mee en componeerde ter gelegenheid daarvan de vrolijke variaties over ‘Willem van Nassau’ die meteen in druk verschenen. Dit lied werd ook wel de Prinsenmars genoemd, een jeugdig Mozart-werk dus met een Hollands tintje”, vertelt Frank.

Mozart en Müller

“Tijdens dezelfde reis bespeelde Mozart als 10-jarig jochie het Christiaan Müller-orgel in de Haarlemse St. Bavokerk. Om bij de pedalen te kunnen stond hij meer dan dat hij zat, wisten ooggetuigen te vertellen. Het Kapelkerk-orgel - ook van Müller - was toen net enkele jaren gereed en leent zich anno 2010 geweldig voor Mozart’s muziek!”

Naast de genoemde variaties over Willem van Nassau, speelt Frank van Wijk op 25 augustus o.a. de beroemde f-moll Fantasie en een bewerking van de complete Jupitersymfonie. Frank van Wijk: “De fameuze Finale hiervan is gebouwd op 4 thema’s die aan het slot met elkaar gecombineerd worden. Het is een geweldig hoogtepunt waarin Mozart met zijn meesterschap Bach als het ware de hand reikt”.

Frank van Wijk

Frank van Wijk (1964) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam orgel, klavecimbel en kerkmuziek. Sinds 1988 is hij de organist van de Ruïnekerk in Bergen NH en vanaf 2004 beheerder van het Müller-orgel van de Alkmaarse Kapelkerk. Van Wijk is docent (orgel, klavecimbel en clavichord) en uitvoerend musicus met een uitgebreide concertpraktijk. Hij maakte verscheidene Cd-opnamen, treedt op als gids bij orgeltochten en publiceert, in het bijzonder over de Alkmaarse orgelhistorie.