Hier het hele verhaal…

Authenticiteit ‘Mozarts schedel’ niet vastgesteld

Gepubliceerd op maandag 09 januari 2006

Wetenschappelijk onderzoek van een schedel waarvan werd aangenomen dat hij van Wolfgang Amadeus Mozart is, heeft niets opgeleverd.

Dit heeft de Oostenrijkse publieke omroep ORF zondag gemeld.

Geen familieverband

Het onderzoek is in opdracht van de ORF uitgevoerd om publiciteit op te wekken voor de 250ste geboortedag van de wereldberoemde componist op 27 januari aanstaande.

De investering leverde echter niet het gewenste resultaat op, want forensische deskundigen konden de identiteit van Mozart niet vaststellen.

Experts van de universiteit van Innsbruck en het Identificatie Laboratorium in Rockville van het Amerikaanse leger, vergeleken DNA-resten uit een kies van de vermeende schedel van Motzart met botten van twee vermeende familieleden die : zijn grootmoeder en zijn nicht Jeanette.

Er werden echter geen overeenkomsten vastgesteld. “De testen tonen duidelijk aan dat er geen familieverband tussen deze drie mensen bestaat,” zo vertelde de deskundige Walther Parson van het aan de universiteit verbonden Innsbruck Medisch Instituut aan de ORF.

Opgegraven schedel

Het in 1756 geboren muzikale genie overleed op 5 december 1791 in armoede en werd anoniem begraven. De grafdelver Joseph Rothmayer die het stoffelijk overschot destijds in Wenen begroef, claimde dat hij de schedel tien jaar later weer had opgegraven, al bleven er twijfels bestaan over de identiteit.

Vanaf 1902 kwam de opgegraven schedel in bezit van de International Mozart Foundation in Salzburg, waar het attribuut tot in 1940 in het openbaar tentoon werd gesteld. Daarna vond men dat niet meer gepast.

De schedel wordt nu bewaard in een kluis in het Mozarteum in Salzburg. In deze stad bevindt zich ook Mozarts geboortehuis, dat als Mozartmuseum is ingericht.

Jammer ik had op een positieve uitslag gehoopt.

Dit zal altijd wel een mysterie blijven, ook van wie de schedel dan wel was.

Groeten Marcel.